Benjamin Chew Tilghman 1870 körül feltalálta a homokszórás folyamatát, amit valójában egy természetben megfigyelt jelenség ihletett. Sivatagi területen töltött katonai szolgálatteljesítése alatt megfigyelte, hogy a szél és a homok kombinációja képes lecsiszolni a helyszínen lévő járművek festékrétegét is. Így alakult ki a homokszórásos felületkezelési eljárás, ami persze az évek során folyamatosan fejlődött.
A Mobil Homok Team Kft. 2008 óta részese ennek a folyamatnak, tehát bátran kijelenthetjük, hogy hazánkban az elsők között kezdtünk el homokszórással foglalkozni. Ez azért érdekes információ, mert ennyi idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk, és mi aztán tényleg ismerjük a szakma csínját-bínját.

 

Kicsit bővebben a homokszórásról

Csiszolószórásnak, homokfúvásnak és szemcseszórásnak is nevezik. A homokfúvás egy olyan felületkezelési folyamat, amely egy meghajtott gépet – jellemzően légkompresszort, valamint homokfúvógépet – foglal magában a koptató részecskék nagy nyomás alatti felületre történő szórására. Ahogy a homokszemcsék a felülethez érnek, simább és egyenletesebb textúrát hoznak létre. A koptató részecske jellemzően homok (homokszórás), de használnak még üveggyöngyöket, alumínium korundot és fémsörétet is (szemcseszórás).

 

Mire jó a homokszórás, illetve milyen esetben lehet rá szükség?

Homokszórással elsősorban a felület megtisztítása és előkezelése a cél. Segítségével eltávolítható mindenféle szennyeződés, rozsda és a festékrétegek is. Leginkább alkalmazható fém, tégla, fa, kő és üveg felületek tisztítása. Az eljárással és a megfelelő anyagválasztással a tisztított felületünk mintázatának módosítására is alkalmas az eljárás.
Mivel mi szinterezéssel (porfestés) is foglalkozunk, nálunk a két folyamat teljesen összekapcsolható. Hiszen a homokszórással előkésztjük a felületet a szinterezéshez, ami például fémek esetében megakadályozza, hogy az oxidálódjon. Nézze meg a referenciánkat itt, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a nyitóoldalon található elérhetőségeinken. Szinte minden munkánk egyedi, ezért küldjön fotót a megmunkálandó tárgyáról, felületről!